Grand Bassam en Cocody - Reisverslag uit Abidjan, Ivoorkust van ermalamine - WaarBenJij.nu Grand Bassam en Cocody - Reisverslag uit Abidjan, Ivoorkust van ermalamine - WaarBenJij.nu

Grand Bassam en Cocody

Door: Erma

Blijf op de hoogte en volg

28 Januari 2006 | Ivoorkust, Abidjan

Anura (goeie avond tegen een groep mensen)
Ca va? Ca va! Merci!
Het is zo grappig, maar zo gaat het echt. Letterlijk vertaald:
vriend v Lamine: Alles goed?
Erma: Alles is goed!
Vriend: Dank je

Ik kwam donderdag tot de ontdekking dat het geen woensdag was, ik ben de dagen een beetje kwijt.
Wel weet ik dat het vandaag een speciale dag is: ik ben nu 4 maanden zwanger; ons kindje zou nu ongeveer 15 cm moeten zijn. Helaas voel ik nog niets bewegen, maar ik heb van Amy begrepen dat me dat over een paar maanden niet meer zal spijten.

Wat heb ik weer meegemaakt: een familiefeest ter ere van een bruiloft; waar ik niets van snapte. De vrouwen vieren het apart van de mannen (super ongezellig, als je het mij vraagt, ik heb ook geen idee waarom ze dat doen) en de hele middag was ik aan het raden wie nou de bruid was, tot Lamine me later uitlegde dat die er niet bij was geweest..... nou ja!
Er was een hele goeie band, met djembe, gitaar en een balofoon (een xylofoon met kalebasjes eronder hangend) en een paar grio`s. De grio zingt over de geschiedenis van de families van de aanwezige vrouwen. Dat gaat erg ver terug, wel honderden jaren. De belangrijkste vrouw van die familie, die aanwezig is, danst dan voorop in de polonaise (ik maak geen grapje!). Ze krijgt soms geld van de omstanders, wat ze later deelt met de zangeres (een Grio), ik snapte er niks van, want soms moeten deze vrouwen juist zelf geld betalen aan de grio.
Natuurlijk had mijn schoonfamilie geregeld dat er voor mij ook een lied werd gezongen, maarre ik moest er wel voor betalen! Aangezien ik geen kleingeld meer had, maakte ik helemaal de blits met de 9 euro die ze kreeg, het gejuich hield maar niet op.
Toch vind ik het stukke minder om alleen met vrouwen een feestje te vieren.
Vanavond gaan we naar een discotheek, dat is hopelijk wel gemixt.

We zijn uiteindelijk wel naar Grand Bassam gegaan, maar een paar dagen later dan gepland. En wat denk je, net als ik mijn badpak aantrek en we eindelijk naar het strand gaan, schijnt de zon opeens niet meer... bovendien waren de golven huizehoog, fantastisch voor surfers, maar mij niet gezien. Heb veel te lang niet meer gezwommen. Ik heb inmiddels het juiste verhaal over Grand Bassam ontdekt. Het is een eiland, gescheiden van het vaste land door een lagune. Het ligt maar een paar honderd meter voor de kust en is vebonden door een houten brug. Tot 1863 was het de koloniale Franse hoofdstad. In 1863 werd Bingerville dat, vanwege een gele koorts epidemie in Grand Bassam. De gebouwen en standbeelden die je dus nog tegenkomt daar zijn meer dan 140 jaar oud, tot mijn verbazing stonden er nog een paar overeind. Het lijkt wel wat op de koloniale gebouwen op Curacao, alleen wat pompeuzer, nòg meer tierelantijntjes. Maar zo verschikkelijk oud en vervallen. En zò misplaatst tussen de Afrikaanse woningen.

Op dit moment is het een toeristen eiland, hier vind je hotels en restaurants. Het was erg triest, want er was helemaal niemand. Er is me verteld dat het in het weekend helemaal vol zit, we gaan er morgen dan ook nog een keer heen.
Ik heb een heel fijn hotel gevonden, de prijzen zijn zo enorm gekelderd, dat het hotel wat volgens mijn lonely planet het duurst van het eiland is, nu de prijs heeft van wat volgens de LP één van de goedkopere hotels was (en de prijs daar is nu echt een lachertje). Ik zal vanaf volgende week vrijdag daar een week gaan logeren, alleen, want Lamine trekt de binnenlanden in. Er is een privestrandje en een zwembad, maar ik ben vooral verliefd geworden op de prachtige bloeiende tuin. Het is een vreselijk oud, koloniaal hotel, gerund door een uiterst bejaard Frans stel. Ben heel benieuwd.

Mijn uurtje internet zit er weer op, ik word zo opgehaald (ze laten me hier niet 's avonds alleen over straat lopen).

Ontzettend leuk om jullie reacties van over de hele wereld te lezen, grappig; bij de één vriest het en bij de ander is het 20 of 25 graden. 32 is echt een beetje teveel hoor, dan zou ik 25 liever hebben!
Ik hoop gauw weer een uurtje te kunnen vinden, want ik heb nog veel meer te vertellen!
liefs Erma

• 28 Januari 2006 - 21:45

Anjo:

De allerliefste groetjes van Opa&Oma Jordy&Nicole en mij. Ik kopieer en vergroot je berichten zodat iedereen mee kan genieten, we reizen allemaal met jullie mee dus. Alles goed hier! Doei

• 29 Januari 2006 - 08:23

Margo:

Hallo Erma en Lamine,
    Leuk de verhalen te lezen. Je schrijft erg leuk en het is net alsof ik met je meereis en je avonturen ook beleef. Je krijgt vast een verwende baby want je wordt goed en met veel liefde verzorgd. Ik ben blij te vernemen dat jullie het goed maken en dat jij (gelukkig) nergens last van hebt. Houwe zo! Ik kijk uit naar de Continuing Story of the African Trip.
    Cheers!

• 29 Januari 2006 - 12:25

Marc:

Hoi Erma & Lamine,

Leuk om jullie verhalen te lezen. En geniet maar van de 32 graden. Hier is het zo'n 35 graden kouder...

Ik wacht met spanning op het volgende deel van jullie avonturen.

Groetjes!

• 29 Januari 2006 - 16:42

Marieke & Koenee:

Je maakt me wel heel nieuwsgierig naar Ivoorkust met je mooie verhalen zeg. Krijg zo helemaal zin om er zelf heen te gaan! Wie weet in de toekomst? Maar eerst even goed nieuws van dit front: Koenee heeft een verblijfsvergunning gekregen voor 5 jaar!!!!! Dus je kunt je voorstellen: wij zijn echt helemaal happy nu. ok, veel plezier met alles en groetjes aan Lamine. xx, Marieke & Koenee

• 30 Januari 2006 - 19:12

Alida:

Zo jullie zijn echt aan het genieten zeg,het is jullie gegund hoor,stuur even wat warmte hier naar toe,brrrrrrrrrrrr!
    Leuk dat je af en toe wat van je laat horen zodat we je/jullie kunnen volgen.
    Tot horens,ik wil ook op vakantie,aargghhhhhhhhh.
    Alles gaat hier goed hoor!!!
    liefs

• 30 Januari 2006 - 21:38

Cor En Margriet:

hoi erma en lamine,
    echt te gek te lezen hoe het allemaal daar gaat bij hullie, ik kijk al uit naar het volgende episte. Gisteren hebben we voor het eerst geschaatst op natuurijs! Helemaal te gek, dat begrijp je. Amber staat maar wat op het ijs en laat zich vooral duwen op een stoeltje door Rubi.
    heel veel liefs en tot lezens, doei!

• 31 Januari 2006 - 13:02

Michelle:

Lieve Erma,
    Mijn hart maakte een sprongetje toen ik hoorde dat je zwanger bent...onwijs gefeliciteerd! Moet zeggen dat ik wel ff schrok toen ik vernam dat je naar Afrika bent, maar zo te lezen gaat het allemaal voorspoedig. Geniet en zorg goed voor elkaar!